Waar komt de koffie vandaan?

07-04-17

Het antwoord van sommige vragen is dichterbij dan je denkt. De koffie die wij schenken is namelijk geproduceerd op Texel. Evert Malschaert van de koffiebranderij De Texelse Branding levert ons iedere week kilo’s vers gebrande koffiebonen. De koffiebonen zijn van hoogwaardige kwaliteit en worden met zorg en passie gebrand in Den Burg.

Dit jaar schenken wij voor het eerst koffie van eigen eiland. Texelse Branding heeft speciaal voor ons een melange gemaakt, smaakvol met een zachte afdronk. Lekker voor in de zomer en om het diner mee af te sluiten. De bonen van de koffie komen uit Brazilië en Ethiopië en worden verbouwd op Rainforest Alliance gecertificeerde velden. Evert gebruikt alleen de bonen van de hoogste kwaliteit, de 100% Arabica bonen.

Aan de keukentafel
Texelse Branding is ontstaan aan de keukentafel. Voor eigen gebruik brandde hij thuis de bonen met een kleine machine. Steeds meer vrienden wilden zijn koffie ook voor thuis. Evert investeerde in een professionele machine voor het grotere werk. De stap naar het worden van een horecaleverancier was snel gezet. Via via wilde een horecabedrijf zijn koffiebonen gebruiken en verkopen. Toen wij de koffie voor het eerst dronken waren we overtuigd en hebben we ons bij Texelse Branding aangesloten.

Koffie branden
Voor de koffie van Strandpaviljoen Vijftien worden gedroogde bonen gebruikt, die een gele kleur hebben. De bonen worden gebrand in een grote machine. De timing van het branden is een nauwkeurig klusje, de bonen branden al snel te hard en verliezen dan hun zachte smaak. Na het branden worden de koffiebonen afgekoeld met lucht en worden ze in zakken getapt en naar ons paviljoen gebracht.

Benieuwd naar hoe de koffie gebrand wordt? Bekijk dan hier de video van Koffiebranderij Texel.

Leuk weetje: de loungekussens op ons terras zijn gemaakt van de zakken waarin de koffiebonen vervoerd zijn van de plantages naar Texel.